Dieta, która ma wpływ na pozbycie się trądziku

Nikt nie lubi trądziku, objawia się on powstawaniem zmian skórnych, często pryszczy ropnych, które szpecą ciało, najczęściej twarz. Na temat trądziku, przyczyn jego powstawania i sposobów leczenia krąży wiele mitów. Wiele osób tłumaczy trądzik złą dietą, jednak czy jest to prawda? Czy zastosowanie się do określonych zasad żywieniowych ma wpływ na pozbycie się trądziku? Jeżeli jesteście ciekawi odpowiedzi na to pytanie, zapraszamy do poniższego artykułu.

Na pewno wiele z was słyszało, że jedzenie niektórych produktów, takich jak na przykład słodycze, chipsy, ostre poprawy mogą powodować, lub nasilać trądzik. Czy jest to prawdą? I tak, i nie. Zła dieta nigdy nie powoduje trądziku, ponieważ ten jest wywołany nadczynnością gruczołów łojowych, jednak jedzenie, zwłaszcza w nadmiarze niektórych produktów, może nasilać powstawanie pryszczy, jednak nie u każdego.

Aby określić, czy w celu walki z trądzikiem zmienić dietę, warto najpierw sprawdzić, czy jedzenie czekolady lub innych rzeczy, wpływa na zmiany skórne, akurat w naszym przypadku. Taki test jest prosty, trzeba odstawić na jakiś czas np. czekoladę i zaobserwować, czy pryszczy jest mniej, czy też nie.

Jakie produkty mogą zaostrzać zmiany skórne? W pierwszej kolejności wymieniane są słodycze, które zawierają dużo cukrów. Po drugie produkty wysoko przetworzone, które zawierają dużą ilość konserwantów, aromatów i sztucznych barwników, takie jak kolorowe napoje gazowane, chipsy i im podobne słone przekąski. Należy ograniczyć tłuste potrawy oraz te smażone, znacznie zdrowsze dla skóry są dania pieczone a najlepiej gotowane. Tłuszcze zwierzęce, takie jak smalec możemy zastąpić tłuszczami roślinnymi, czyli olejem, masłem i oliwą z oliwek. Źle na wygląd cery wpływają też ostre przyprawy, które powodują, że wytwarzane jest więcej sebum, możemy wśród nich wymienić sól, pieprz, chili i ostrą paprykę. Lepiej zamienić je na zioła, bazylia, kminek, rozmaryn, zioła prowansalskie, czy kurkuma, również mają intensywny smak, a ich wpływ na kondycję naszej cery jest znikomy. Kiedy naszym problemem jest trądzik, należy najlepiej w ogóle zrezygnować z wszelkiego rodzaju jedzenia typu fast food, albo ograniczyć jego spożywanie do minimum. Aby poprawić wygląd cery i zminimalizować ilość pryszczy dobrze jest ograniczyć używki, papierowy, kawa i alkohol nie służą dobrej kondycji skóry.

Wiemy, już czego jeść nie powinniśmy, a co z koli jeść musimy, by pryszcze szybciej pożegnały się z naszą twarzą? Przede wszystkim dużo produktów pełnoziarnistych, ciemne pieczywo, makarony gryczane i kasze. Kolejnym produktem pożądanym w diecie osób mających problemy z trądzikiem są warzywa, głównie te zielone i czerwone. Ponadto warto jest produkty, w których znajduje się dużo witamin: A, E i z grupy B, ponieważ to one regulują pracę gruczołów łojowych.

Dodaj komentarz